Iedere werkdag na 13.00 verzending

Je hebt ze liefdevol gezaaid, zien klimmen, bloeien en groeien en nu is het eindelijk zover: komkommertijd! In juli en augustus zijn de komkommers er vaak in overvloed, maar wat doe je ermee? In deze blog lees je hoe en wanneer je komkommers het beste kunt oogsten en hoe je ze daarna lekker en lang kunt bewaren door ze in te maken.

Wanneer zijn komkommers oogstrijp?

Een komkommer kun je oogsten zodra hij groot genoeg is, maar groter is niet altijd beter. Hoe langer je wacht, hoe bitterder en wateriger hij kan worden. Ook heeft de plant minder energie voor nieuwe vruchten.

Oogsttip:

  • Pluk ze bij voorkeur als ze 20–25 cm lang zijn (of kleiner bij snackkomkommers).

  • De schil moet stevig zijn, maar niet te dik.

  • Oogst regelmatig om de productie op gang te houden.

Gebruik een mesje of snoeischaar om de steel door te snijden. Trek niet, dat beschadigt de plant.


Wat als je er te veel hebt?

Komkommers zijn niet heel lang houdbaar in de koelkast. Gelukkig is er een heerlijke oplossing: inmaken! Met een beetje liefde, azijn en kruiden maak je de lekkerste zoetzure augurkjes of frisse zure plakjes. Perfect als bijgerecht of in salades!

Zo maak je zelf ingelegde komkommers

Wat heb je nodig:

  • 3 à 4 komkommers (geschild of ongeschild, in plakjes of repen)

  • 250 ml natuurazijn of witte wijnazijn

  • 250 ml water

  • 2 eetlepels suiker (meer of minder naar smaak)

  • 1 eetlepel zout

  • Kruiden naar keuze:
    ➤ dille (vers of zaad)
    ➤ mosterdzaad
    ➤ peperkorrels
    ➤ knoflook
    ➤ laurierblad

Zo doe je het:

  1. Was en snijd de komkommers. Leg ze eventueel eerst 1 uur in wat zout om vocht te onttrekken (voor extra knapperigheid).

  2. Steriliseer potten door ze met kokend water af te spoelen of in de oven te verhitten (10 min op 120°C).

  3. Breng azijn, water, suiker en zout aan de kook. Voeg je favoriete kruiden toe.

  4. Vul de potten met de komkommerplakjes, giet het hete azijnmengsel eroverheen tot alles onderstaat.

  5. Sluit goed af en laat minstens 1 week trekken op een koele, donkere plek.

Extra tips:

  • Gebruik kleine, stevige komkommers voor het beste resultaat.

  • Experimenteer met smaak: voeg chilipeper toe voor pit, of honing voor een zoetere variant.

  • Eenmaal geopend bewaar je de potten in de koelkast.

Met een beetje timing en een simpele inmaakmethode geniet je nog maandenlang van je eigen komkommeroogst. Zin om te beginnen? Bekijk onze selectie komkommerzaden en laat je inspireren voor volgend seizoen! 🌱

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.

Latest Stories

Bekijk alles

Oogsten en inmaken van komkommers

Oogsten en inmaken van komkommers

Je hebt ze liefdevol gezaaid, zien klimmen, bloeien en groeien en nu is het eindelijk zover: komkommertijd! In juli en augustus zijn de komkommers er vaak in overvloed, maar wat doe je ermee? In deze blog lees je hoe en wanneer je...

Lees meer over  Oogsten en inmaken van komkommers

Deze zaden kun je zaaien in augustus

Deze zaden kun je zaaien in augustus

De zomer loopt langzaam op zijn einde, maar voor de moestuinliefhebber is het nog lang geen tijd om achterover te leunen. Augustus is namelijk een uitstekende maand om nog te zaaien! Sommige groenten en kruiden gedijen juist goed in de...

Lees meer over  Deze zaden kun je zaaien in augustus

Bijzondere zaden voor jouw moestuin

Bijzondere zaden voor jouw moestuin

Ben je op zoek naar iets bijzonders voor je moestuin? Dan ben je bij ons op de juiste plek! Bij Feggies staan we voor biologische, bijzondere zaden die een echte aanwinst voor je tuin zijn. Denk aan groenten in verrassende...

Lees meer over  Bijzondere zaden voor jouw moestuin