Iedere werkdag na 13.00 verzending

Je hebt ze liefdevol gezaaid, zien klimmen, bloeien en groeien en nu is het eindelijk zover: komkommertijd! In juli en augustus zijn de komkommers er vaak in overvloed, maar wat doe je ermee? In deze blog lees je hoe en wanneer je komkommers het beste kunt oogsten en hoe je ze daarna lekker en lang kunt bewaren door ze in te maken.

Wanneer zijn komkommers oogstrijp?

Een komkommer kun je oogsten zodra hij groot genoeg is, maar groter is niet altijd beter. Hoe langer je wacht, hoe bitterder en wateriger hij kan worden. Ook heeft de plant minder energie voor nieuwe vruchten.

Oogsttip:

  • Pluk ze bij voorkeur als ze 20–25 cm lang zijn (of kleiner bij snackkomkommers).

  • De schil moet stevig zijn, maar niet te dik.

  • Oogst regelmatig om de productie op gang te houden.

Gebruik een mesje of snoeischaar om de steel door te snijden. Trek niet, dat beschadigt de plant.


Wat als je er te veel hebt?

Komkommers zijn niet heel lang houdbaar in de koelkast. Gelukkig is er een heerlijke oplossing: inmaken! Met een beetje liefde, azijn en kruiden maak je de lekkerste zoetzure augurkjes of frisse zure plakjes. Perfect als bijgerecht of in salades!

Zo maak je zelf ingelegde komkommers

Wat heb je nodig:

  • 3 à 4 komkommers (geschild of ongeschild, in plakjes of repen)

  • 250 ml natuurazijn of witte wijnazijn

  • 250 ml water

  • 2 eetlepels suiker (meer of minder naar smaak)

  • 1 eetlepel zout

  • Kruiden naar keuze:
    ➤ dille (vers of zaad)
    ➤ mosterdzaad
    ➤ peperkorrels
    ➤ knoflook
    ➤ laurierblad

Zo doe je het:

  1. Was en snijd de komkommers. Leg ze eventueel eerst 1 uur in wat zout om vocht te onttrekken (voor extra knapperigheid).

  2. Steriliseer potten door ze met kokend water af te spoelen of in de oven te verhitten (10 min op 120°C).

  3. Breng azijn, water, suiker en zout aan de kook. Voeg je favoriete kruiden toe.

  4. Vul de potten met de komkommerplakjes, giet het hete azijnmengsel eroverheen tot alles onderstaat.

  5. Sluit goed af en laat minstens 1 week trekken op een koele, donkere plek.

Extra tips:

  • Gebruik kleine, stevige komkommers voor het beste resultaat.

  • Experimenteer met smaak: voeg chilipeper toe voor pit, of honing voor een zoetere variant.

  • Eenmaal geopend bewaar je de potten in de koelkast.

Met een beetje timing en een simpele inmaakmethode geniet je nog maandenlang van je eigen komkommeroogst. Zin om te beginnen? Bekijk onze selectie komkommerzaden en laat je inspireren voor volgend seizoen! 🌱

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.

Latest Stories

Bekijk alles

Dit zijn dé benodigdheden voor jouw moestuin!

Dit zijn dé benodigdheden voor jouw moestuin!

Onmisbaar voor een goede start Een moestuin beginnen is niet alleen ontzettend leuk, maar ook makkelijker dan je misschien denkt, mits je de juiste spullen in huis hebt. Of je nu een paar potten op je balkon gebruikt of een...

Lees meer over  Dit zijn dé benodigdheden voor jouw moestuin!

De populairste moestuinzaden in de herfst

De populairste moestuinzaden in de herfst

De dagen worden korter, de ochtenden frisser… maar de moestuin? Die is nog lang niet klaar! De herfst is een verrassend vruchtbaar seizoen om te zaaien. Veel groenten doen het juist goed in koelere temperaturen en zijn bestand tegen wat...

Lees meer over  De populairste moestuinzaden in de herfst

Oogsten en inmaken van komkommers

Oogsten en inmaken van komkommers

Je hebt ze liefdevol gezaaid, zien klimmen, bloeien en groeien en nu is het eindelijk zover: komkommertijd! In juli en augustus zijn de komkommers er vaak in overvloed, maar wat doe je ermee? In deze blog lees je hoe en wanneer je...

Lees meer over  Oogsten en inmaken van komkommers