Feggies zaden bewaarbox

Moestuinieren 101: Zelf zaden oogsten, bewaren en organiseren

Als moestuinierder weet je dat de kwaliteit van je moestuinzaden van belang is om gezonde gewassen te kweken. Of je nu zaden koopt of ze zelf oogst, de juiste opslag en organisatie zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw collectie lang meegaat en je altijd weet wat je hebt. In dit uitgebreide artikel gaan we dieper in op het zelf oogsten van zaden, het bewaren ervan en het organiseren van je zaden, met een bijzondere nadruk op de Feggies Seed Storage Box, de ultieme oplossing voor moestuiniers.

Waarom Zelf Zaden Oogsten

Voordat we verder ingaan op het bewaren en organiseren van zaden, gaan we eerst kijken naar de waarde van het zelf oogsten van zaden uit je eigen moestuin. Feggies verkoopt enkel reproduceerbare zaden omdat wij er in geloven dat iedereen jaar op jaar zijn eigen zaden zouden moeten kunnen oogsten. Zelf zaden oogsten heeft best wel wat voordelen:

1. Aanpassing aan jouw omgeving

Wanneer je zaden uit je eigen planten oogst, selecteer je zelf de sterkste exemplaren die goed gedijen in jouw specifieke klimaat en bodemomstandigheden. Dit kan jaar op jaar leiden tot gezondere en productievere planten.

2. Kostenbesparing

Het kopen van zaden kan prijzig worden, vooral als je veel verschillende soorten planten wilt kweken. Door je eigen zaden te oogsten, bespaar je geld en verminder je je afhankelijkheid van zaadcatalogi en winkels zoals wij.

3. Duurzaamheid

Het zelf oogsten van zaden is een duurzame praktijk. Je vermindert je ecologische voetafdruk door minder verpakkingsmateriaal en transportenergie te gebruiken.

Welke zaden zijn geschikt om zelf te oogsten?

Je kunt heel veel verschillende soorten zaden uit je moestuin oogsten, maar niet alle zaden zijn even geschikt voor oogsten en zelf opslaan. Hier is een overzicht van welke zaden je meestal wel en niet kunt oogsten:

Zaden die je meestal kunt oogsten:

  1. Groentengewassen & bonen: Veel groenten produceren zaden die je kunt oogsten, zoals tomaten, paprika's, komkommers, courgettes, en bonen. Zeker tomatenzaden zelf oogsten is populair omdat je zo een enorme collectie met verschillende zaden aan kunt maken.

  2. Kruiden: Kruiden zoals basilicum, koriander, dille, en venkel produceren zaden die je kunt oogsten. Peterselie is tweejarig en gaat vaak pas het tweede seizoen in bloei. Een mooie zomer zorgt soms voor bloei al tijdens het eerste jaar.

  3. Bloemen: Sommige eetbare bloemen, zoals zonnebloemen, calendula, en nasturtiums, produceren eetbare zaden. In de zonnebloem kun je de zaden mooi zien zitten, deze zaden worden ook gegeten en als kippenvoer gebruikt.

  4. Fruit: Fruitbomen en -struiken zoals appels, peren, perziken, en bramen kunnen zaden produceren die je makkelijk zelf kunt oogsten. Super leuk om met kinderen te doen en samen je eigen appelboompje te laten groeien.

  5. Bladgroenten: Sommige bladgroenten, zoals spinazie en raapstelen, produceren zaden. Het is dus helemaal niet erg als deze planten soms doorschieten als het lekker warm is, de bijen genieten van de bloemetjes en daarna kun jij zelf je zaden oogsten.

Zaden die je meestal niet kunt oogsten:

  1. Wortelgewassen: Planten zoals wortels, bieten en radijsjes produceren meestal hun zaden in het tweede groeiseizoen. Dat betekent dat je de hoofdwortel zou moeten laten overwinteren om zaden te oogsten. Dit kan best lastig zijn en wordt daarom minder vaak gedaan.

  2. Uien en Knoflook: Deze gewassen worden meestal vermeerderd door het planten van individuele bollen of teentjes in plaats van zaden. Hoewel sommige uitjes zoals de ajuin Stuttgart wel uit zaadjes gekweekt worden.

  3. Sla en Kool: Hoewel sommige soorten sla en kool zaden produceren, worden ze meestal geoogst voor hun bladeren en niet voor de zaden.

Zaden Bewaren: De Belangrijkste Aandachtspunten

Het bewaren van zaden kan best een klusje zijn, zeker als je collectie ieder jaar een beetje groeit. Hier zijn een aantal manieren om de levensduur van je zaden te verlengen:

1. Houd ze Koel en Donker

Licht en warmte kunnen de kiemkracht van zaden verminderen. Bewaar je zaden daarom in een koele, donkere omgeving. Dit is de reden dat onze Feggies Seed Storage Box donker groen is en niet transparant.

2. Droogte is Essentieel

Zaden moeten droog worden bewaard om schimmels en rot te voorkomen. Laat je zaden echt goed drogen voordat je ze opslaat. Liever net even te lang drogen dan dat ze vochtig opgeslagen worden. 

3. Gebruik Luchtdichte Verpakking

Luchtdichte verpakkingen, zoals hersluitbare plastic zakken of glazen potten met rubberen afdichtingen, beschermen goed tegen vocht en lucht.

Feggies Seed Storage Box: De ideale manier op je moestuinzaden te bewaren

De Feggies Seed Storage Box is de ideale zaden bewaarbox. Na seizoenen uitzoekwerk hebben we een box gemaakt die we zelf jaren geleden al gehad hadden willen hebben. Hij heeft een aantal voordelen, namelijk:

Het Donkere geheim van de Feggies Seed Storage Box

Een van de belangrijkste eigenschap van de Feggies Seed Storage Box is dat hij lekker donker is. Deze zaden bewaarkoffer is ontworpen om je zaden te beschermen tegen schadelijk licht, wat de kiemkracht en levensduur van je zaden kan verminderen. Met deze zaden box kun je er zeker van zijn dat je zaden in optimale omstandigheden worden bewaard, jaar na jaar.

Georganiseerd en lekker Overzichtelijk

Met de 16 verschillende cassettes per Feggies Seed Storage Box kun je al je zaden netjes en overzichtelijk sorteren. Of je nu wilt ordenen op maand, plantensoort, of welke methode je ook verkiest, deze box biedt je de flexibiliteit om het op jouw manier aan te pakken.

Nooit Meer Vergeten te Zaaien

Het komt vaak voor dat we vergeten wanneer we moeten zaaien. De Feggies Seed Storage Box maakt dit probleem verleden tijd. Bij elke box worden stickers van de maanden meegeleverd. Plak ze op je cassettes en je hebt altijd een visuele herinnering om op tijd te zaaien.

Drie laatste punten

Je bent er bijna klaar voor. Nog drie laatste puntjes om niet te vergeten en je kunt aan de slag:

1. Maak een Zaadjournaal

Houd een zaadjournaal bij waarin je opschrijft welke zaden je hebt, wanneer je ze hebt verkregen of geoogst, en hoe goed ze hebben gepresteerd. Dit helpt je bij het plannen van toekomstige aanplant.

2. Zaai Op het Juiste Moment

Gebruik de maandstickers van de Feggies Seed Storage Box om zeker te weten dat je niks mist. Raadpleeg je zaadjournaal om te weten wanneer het ideale moment is om te zaaien. Deel je zaden box in op maand en het komt ieder seizoen weer goed!

3. Sharing = caring

Een van de leukste dingen van zelf je zaden oogsten is dat je vaak teveel zult hebben. Deze delen en ruilen is altijd een goed idee. Dit is een geweldige manier om nieuwe variëteiten te proberen en jouw collectie en die van andere moestuinierders te vergroten.

Conclusie

Zelf zaden oogsten, bewaren en organiseren is een leuk onderdeel van moestuinieren. Ga er mee aan de slag. Het zal soms misschien lastig zijn, maar uiteindelijk weten we zeker dat je een mooie zaden collectie zult opbouwen waar je ook anderen blij mee kunt maken! 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

  • Je eigen zaden winnen

    Je eigen zaden winnen

    Het kweken van je eigen groenten en kruiden is al een mooie ervaring op zich, maar wist je dat al onze zaden ook reproduceerbaar zijn? Dat houdt in dat je...

    Je eigen zaden winnen

    Het kweken van je eigen groenten en kruiden is al een mooie ervaring op zich, maar wist je dat al onze zaden ook reproduceerbaar zijn? Dat houdt in dat je...

  • De definitie van biologische, reproduceerbare en heirloom zaden

    De definitie van biologische, reproduceerbare e...

    Als je begint met een moestuin kom je veel verschillende termen tegen zoals bijvoorbeeld biologische zaden, reproduceerbare zaden en heirloom zaden. Maar wat betekenen deze termen eigenlijk? Ik leg het je kort even uit!...

    De definitie van biologische, reproduceerbare e...

    Als je begint met een moestuin kom je veel verschillende termen tegen zoals bijvoorbeeld biologische zaden, reproduceerbare zaden en heirloom zaden. Maar wat betekenen deze termen eigenlijk? Ik leg het je kort even uit!...

  • Zaaien in maart

    Zaaien in maart

    Maart is voor veel mensen de echte start van het moestuinseizoen. Of je nu binnen begint met zaaien in een kweekkastje of gelijk buiten in de volle grond. In maart...

    Zaaien in maart

    Maart is voor veel mensen de echte start van het moestuinseizoen. Of je nu binnen begint met zaaien in een kweekkastje of gelijk buiten in de volle grond. In maart...

1 van 3