Iedere werkdag na 13.00 verzending

Als je begint met een moestuin kom je veel verschillende termen tegen zoals bijvoorbeeld biologische zaden, reproduceerbare zaden en heirloom zaden. Maar wat betekenen deze termen eigenlijk? Ik leg het je kort even uit!

Biologische zaden

Biologische zaden worden geproduceerd uit planten die zijn geteeld zonder het gebruik van synthetische chemicaliën zoals pesticiden of kunstmest. Deze zaden worden vaak geoogst van biologisch gecertificeerde gewassen die zijn gegroeid in overeenstemming met biologische landbouwprincipes. Het gebruik van biologische zaden ondersteunt duurzame landbouwpraktijken en helpt bij het behoud van biodiversiteit.

Reproduceerbare zaden

Reproduceerbare zaden, ook wel bekend als open bestoven zaden, zijn zaden die kunnen worden geoogst en vervolgens opnieuw geplant om identieke planten te produceren. Deze zaden zijn afkomstig van planten die worden bestoven door natuurlijke middelen zoals de wind, insecten of vogels. Reproduceerbare zaden spelen een cruciale rol in het behoud van genetische diversiteit en hebben vaak de voorkeur bij mensen die zelf zaden willen oogsten en opnieuw willen planten.

Heirloom zaden

Heirloom zaden verwijzen naar zaden van planten die al generaties lang worden doorgegeven, vaak binnen een familie of gemeenschap. Deze zaden zijn afkomstig van variëteiten die zijn gekweekt om hun unieke smaak, kleur, vorm of historische waarde. Heirloom zaden zijn waardevol vanwege hun rijke geschiedenis en ze spelen een belangrijke rol in het behoud van oude plantensoorten die anders verloren zouden kunnen gaan. 

Waarom zijn deze termen belangrijk?

Het begrijpen van de verschillen tussen biologische zaden, reproduceerbare zaden en heirloom zaden is belangrijk in je keuze voor zaden, biodiversiteit en het behoud van traditionele plantensoorten. Door bewust te kiezen voor deze zaden, kan je bijdragen aan het behoud ervan en het bevorderen van de biodiversiteit.

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.

Latest Stories

Bekijk alles

Wat kun je zaaien in februari?

Wat kun je zaaien in februari?

Februari is dé maand om de eerste stappen te zetten in je moestuin. Hoewel het buiten nog koud kan zijn, zijn er al genoeg mogelijkheden om te beginnen met zaaien, zowel binnen als buiten.  Binnen voorzaaien Binnen voorzaaien is ideaal...

Lees meer over  Wat kun je zaaien in februari?

Calendula zalf maken: natuurlijke huidverzorging uit de tuin

Calendula zalf maken: natuurlijke huidverzorging uit de tuin

Ben jij ook zo dol op natuurlijke huidverzorging? Wat dacht je van het maken van je eigen calendula zalf? Goudsbloem, oftewel calendula, staat bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen en wordt al eeuwenlang gebruikt voor de verzorging van de huid. Het...

Lees meer over  Calendula zalf maken: natuurlijke huidverzorging uit de tuin

Zaaien in januari. Een goede start!

Zaaien in januari. Een goede start!

Januari is de maand van de goede voornemens. Maar wat betekent dit voor je moestuin? Hoewel het buiten nog koud is en de dagen kort zijn, kun je binnen al aan de slag met zaaien. In deze blog vertellen we...

Lees meer over  Zaaien in januari. Een goede start!