Iedere werkdag na 13.00 verzending

Bloemen in de moestuin brengen niet alleen kleur, maar ze vervullen ook andere cruciale rollen die vaak over het hoofd worden gezien. Ze werken samen met allerlei verschillende beestjes, die er op hun beurt weer voor zorgen dat de moestuin een levendig en gezond ecosysteem wordt.

Biodiversiteit en bestuiving

Bloemen zijn de sleutel tot het vergroten van biodiversiteit in je moestuin. Door verschillende soorten bloemen toe te voegen, trek je een diversiteit aan insecten aan. Bijen, vlinders en andere bestuivende insecten houden van bloemen, waardoor de vruchtzetting van groenten wordt verbeterd. Dit leidt logischerwijs weer tot een verhoogde opbrengst en gezondere planten.

Geneeskrachtige werking

Naast de grotere kans op bestuiving hebben sommige bloemen ook een geneeskrachtige werking, waardoor het extra interessant kan zijn juist deze te zaaien. Goudsbloem bijvoorbeeld (ook wel bekend als Calendula) is niet alleen aantrekkelijk voor bijen, maar heeft ook een helende werking op de huid. Het wordt vaak gebruikt in zalven en crèmes om wondjes en huidirritaties te behandelen. Als je de bloemen oogst kan je de crème makkelijk zelf maken.

Versterking van planten

Bloemen kunnen ook een belangrijke rol spelen als natuurlijke bestrijder tegen beestjes die je liever niet in je tuin hebt. Afrikaantjes scheiden bijvoorbeeld stoffen uit die ervoor zorgen dat aaltjes uit de grond blijven. Ook beschermen ze tegen witte tomatenvlieg en mieren. Door ze strategisch te plaatsen, kun je dus de gezondheid van je moestuin en de kans op ziekte en plagen verbeteren. 

Dus, de volgende keer dat je aan je moestuinplanning werkt, vergeet niet ook de bloemen mee te nemen. Ze zijn meer dan alleen decoratie, maar ook de geheime kracht achter een bloeiende en gezonde moestuin. 

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.

Latest Stories

Bekijk alles

Bieslook

Tips voor jouw eigen kruidentuin

Droom jij van een kruidentuin vol geurige basilicum, frisse munt en heerlijke rozemarijn? Goed nieuws: een kruidentuin is eenvoudig aan te leggen en past in elke tuin of op elk balkon!  1. Kies de juiste plek Kruiden houden van zon!...

Lees meer over  Tips voor jouw eigen kruidentuin

Hoe kweek je je eigen watermeloen in een Nederlands klimaat?

Hoe kweek je je eigen watermeloen in een Nederlands klimaat?

Een sappige, zelfgekweekte watermeloen uit eigen tuin: dat klinkt als een droom, maar het is zeker mogelijk, zelfs in het Nederlandse klimaat! Hoewel watermeloenen van nature warmte en zon vereisen, kun je met een beetje geduld en de juiste aanpak...

Lees meer over  Hoe kweek je je eigen watermeloen in een Nederlands klimaat?

Deze zaden kun je zaaien in maart

Deze zaden kun je zaaien in maart

Maart markeert het echte begin van het moestuinseizoen. De dagen worden langer, de temperaturen stijgen langzaam en de natuur komt tot leven. Dit is hét moment om volop te beginnen met zaaien, zowel binnen als buiten. Maar welke zaden kun...

Lees meer over  Deze zaden kun je zaaien in maart